laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Peperkoek 4
  ingrediënten:
   

    200 g bloem
    50 g kristalsuiker
    100 g naturel honing
    3 eieren
    2 volle lepels boter
    2 lepels olie
    4 lepels melk
    10 g gemalen specerijen (muskat, kaneel, kruidnagel)
    15 g cacaopoeder
    10 g bakpoeder
    100 g ( in totaal) gedroogd fruit van alle soorten z.a. rozijnen, abrikozen, dadels,
    pruimen
    ca. 50 g klein gehakte walnoten
  bereiding:
    Verhit een droge pan en doe er de suiker in. Karmelizeer de suiker op een klein vuur tot hij een licht bruine kleur krijgt. Voeg de honing en de melk toe en even aan de kook brengen . Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Doe de karamel in een kom en voeg er de gemalen specerijen, bakpoeder en gezeefde bloem met cacao toe. Meng alles met een mixer. Voeg de eieren toe en mixt alles nog eens goed door. Voeg op het einde de noten en het klein gehakt fruit toe. Meng alles voorzichtig door elkaar.

Vul een beboterde en met paneermeel bestoven vierkante vorm voor 2/3 met het beslag. Bak de koek in een voorverwarmde oven van 190 graad C in ongeveer 50 minuten af. De baktijd moet je wel aanpassen, het hangt vanaf welke oven en vorm jij gebruikt. Haal de koek niet uit de oven zolang je niet gecontroleerd hebt of hij gebakken is! Na 40 min baktijd prik voorzichtig met een satéprikker en verlengt zo nodig de baktijd. Laat de koek op een rooster afkoelen


Vatiatie:
bewerk de peperkoek met een chocoladeglazuur.

Bereiding van het glazuur:

Smelt 50 g boter in een steelpan. Voeg 2 eetlepels cacaopoeder, 4 eetlepels suiker en 2 eetlepels melk toe. Breng alles aan de kook en laat zachtjes ca. 5 min koken. Steeds roeren! Hal de pan van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Breng het weer aan de kook, nog even tot het dikker wordt.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats