|
|
|
Quiche Lorraine |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor een taartvorm van 24 cm doorsnede:
200 g bloem, gezeefd
zout
peper
100 g koude boter, in blokjes
4 eieren + 1 extra eierdooier
2-3 el ijskoude melk
100 g mager ontbijtspek, in reepjes
100 g gekookte ham, in reepjes
3 dl crème fraiche |
|
bereiding: |
|
|
Meng voor het deeg de bloem met 1/2 tl zout in een kom. Voeg de boter toe en "snijd" deze met 2 messen door de bloem tot de boter heel fijn verdeeld is. Voeg 1 losgeklopt ei en 2 el melk toe en kneed alles met één hand snel tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog 1 el melk toe als het deeg te droog is. Laat het deeg, verpakt in plasticfolie, 1 1/2 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm doorsnede en bekleed hiermee de taartvorm. Prik de deegbodem regelmatig in met een vork, bekleed hem met bakpapier en leg hierop een steunvulling (oude peulvruchten of rijst). Bak de deegbodem 15 minuten, in een voorverwarmde oven op 220 graden C. Verwijder steunvulling en bakpapier en zet de bodem nog 5 minuten terug in de oven. Bak de reepsjes spek krokant in een droge koekenpan. Leg spek en ham op de taartbodem. Klop 3 eieren los met de eierdooier, crème fraiche, zout en peper. Schenk het eimengsel in de vorm en bak de taart circa 30 minuten in de oven. Schakel de oven na 20 minuten terug naar 180 graden C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.
Lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een buffet, maar ook als avondmaaltijd met een frisse salade. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|