|
|
|
Wilde gans op grootmoeders wijze |
|
ingrediënten: |
|
|
1 wilde gans
3 goudrenetten
2 gekookte aardappelen
10 gehakte hazelnoten
1 snee oud witbrood of paneermeel
4 el. gewelde rozijnen of abrikozen
0,5 dl. witte wijn
150 gr. boter of margarine
maïzena
cocktailprikkers of keukendraad
zout en peper |
|
bereiding: |
|
|
Verwarm de boter in een pan en bak hierin de kleingesneden organen rondom bruin.Week het brood in water en knijp dit goed uit.
Maak een vulling van de organen, het brood, de verkleinde appelen,de verkruimde aardappelen,de noten, de rozijnen, de wijn, zout en peper.
Vul de gans en steek de buikholte dicht.
Bestrooi de buitenkant met zout en peper en leg de gans in een ovenschaal of braadslede met een bodempje water.
Plaats de schaal in een voorverwarmde over (ca. 200C), gedurende 10 minuten en daarna op 180C.,gedurende ca. 80 minuten, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de gans.
Bedruip de gans zo nu en dan met het braadvocht en prik met een houten satéprikker gaatjes in de gans om het uittreden van het vet te bevorderen.
Bestrijk de gans met koud water, 5 minuten voordat de braadtijd verstreken is voor een knapperig korstje.
Bind het braadvocht eventueel bij met aangemengde maïzena.
Gebraden gans met rode kool, gestoofde peertjes en gekookte krieltjes.
Tip:
Vervang hazelnoten door walnoten en wel de rozijnen in sherry.
Vraag de poelier of hij het borstbeen van de gans wil verwijderen en neem lever, hart en maag mee. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|