|
|
|
Varkensgebraad met gestoofd witloof |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
1 kg varkensribstuk zonder been
enkele takjes basilicum, oregano en tijm
2 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
10 g vers gemalen peper
10 g zout
2 eetlepels olijfolie
1/4 l droge witte wijn
8 sneden gerookt spek
Voor de groentjes:
600 g mooie stronkjes witloof
100 g boter
200 g gesnipperde gerookte ham
zout, peper en muskaatnoot
Voor de saus:
2 sneden gesnipperd gerookt spek
een takje peterselie en tijm
2 laurierblaadjes
50 g boter
50 g bloem
1/2 l vleesbouillon |
|
bereiding: |
|
|
Voor het varkensgebraad:
Was de verse kruiden en wrijf ze samen met peper, zout, knoflook en olijfolie fijn in een vijzel.
Meng er vervolgens de witte wijn onder zodat u een marinade bekomt.
Met deze marinade bestrijkt u het varkensgebraad langs alle zijden.
Omwentel daarna het gebraad met het gerookt spek. Het spek maakt u vast met wat keukengaren.
Plaats het gebraad in een oven die u op 200°C hebt voorverwarmd en laat het gedurende 30 minuten braden.
Verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C en laat het gebraad nog 30 minuten verder braden.
Voor de groentjes:
Laat de boter goed heet worden in een pan en strooi daar de helft van de gerookte ham in.
Doe ook het gewassen witloof in de pan en strooi er de rest van de gerookte ham overheen.
Kruid met een beetje zout, peper en muskaatnoot en plaats het deksel op de pan.
Laat het witloof gedurende ongeveer 20 minuten verder gaar worden op een laag vuurtje.
Dien het witloof zeer warm op.
Voor de saus:
Fruit het spek samen met de gehakte peterselie, de tijm en de laurierblaadjes.
Maak van de boter en de bloem een bruine roux en voeg er al roerend de vleesbouillon onder. Zo krijgt u een mooie gladde saus.
Voeg het gefruite spek met de kruiden, maar zonder de laurierblaadjes, bij de saus.
Laat het geheel nog 8 minuutjes zachtjes koken.
Roer regelmatig om. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|