|
|
|
Fazantenfilets op Normandische wijze |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
± 700 g fazantenfilets
1 grote wortel
1 ui
3 appelen (bv. boskoop of jonagold)
1,5 dl appelcider
2 dl kippenbouillon (1/2 blokje bouillon opgelost in 2 dl heet water)
1 glaasje calvados
1/2 dl room
5 eetl. boter
het sap van 1/2 citroen
2 eetl. bloemsuiker
1 eetl. bloem
peper en zout |
|
bereiding: |
|
|
(enkele uren vooraf)
- Laat de fazantenfilet oppervlakkig ontdooien.
- Bereid de basissaus: snij de ui en de wortel in grove stukken. Neem 1 appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Smelt 1 eetl. boter in een kookpan en doe er de stukken ui, wortel en appel bij. Laat gedurende 2 tot 3 min. zacht stoven.
- Bestrooi met 1 eetl. bloem, roer om en leng al roerend aan met 1/2 dl cider en 2 dl kippenbouillon. Laat afgedekt 10 min. pruttelen op een zacht vuur.
- Druk de saus door een zeef en zet in de koelkast.
- Schil de 2 resterende appelen, verwijder het klokhuis, snij in schijfjes en besprenkel met citroensap.
Smelt 2 eetl. boter in een braadpan en bak de fazantenfilets aan elke kant 2 min. goudbruin. Kruid met peper en zout. Laat op een zachter vuur afgedekt gaar bakken gedurende ± 6 min.
Verwarm intussen de calvados in een steelpan. Neem het vlees van het vuur en flambeer het met de verwarmde calvados (let wel: weg van de dampkap!).
Haal het vlees uit de pan en hou het warm. Maak het braadvocht los met 1 dl cider, voeg de basissaus toe en 1/2 dl room. Roer goed dooreen en laat inkoken tot een lichtgebonden saus.
Bak de appelschijfjes in 2 eetl. boter gedurende enkele min. en bestrooi ze met de bloemsuiker.
Schik op elk bord een fazantenfilet en 3 appelschijfjes. Geef er de saus apart bij. Serveer met kroketten of hertoginnenaardappelen. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|