laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Croissants
  ingrediënten:
    15 g gist
500 g bloem
3 dl melk
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
175 g boter of margarine
1 ei
  bereiding:
    De gist oplossen in ½ dl lauw water. Door het gistpapje 80 g bloem (± 10 eetlepels) roeren. Dit gistdeeg op een warme plaats en bedekt met een vochtige doek laten rijzen tot het twee keer zo groot is geworden.
Van de rest van de bloem 100 g achterhouden om er het deeg mee uit te rollen. De rest (± 320 g) in een kom doen en met de melk, het zout en de suiker tot een soepel deeg kneden. Op het laatst het gerezen gistdeeg erdoor kneden.
Het deeg op een warme, vochtige plaats ± 15 minuten laten rijzen. Daarna uitrollen tot een lap met een dikte van 1 cm.
De boter in dunne plakjes snijden of schaven met een kaasschaaf en hiermee de helft van de deeglap bedekken.
Het onbelegde deel over het belegde deel vouwen en de hoeken licht aandrukken. Het deeg een kwartslag draaien en voorzichtig uitrollen tot een lange lap. De lap in drieën vouwen en 20 minuten op een koele plaats laten rusten. Het deeg dan weer een kwartslag draaien, met bloem bestrooien en uitrollen. Dit vouwen en rollen twee keer herhalen en het deeg tussendoor laten rusten.
Na de laatste 'toer' het deeg op een koude plaats min stens 4 uur, maar liefst 12 uur laten rusten. Het deeg daarna uitrollen tot een lap van 30 bij 40 cm en met een dikte van ½ cm. Deze lap in 3 banen van 10 cm breedte snijden. Elke baan in 4 stukken van 10 cm snijden en deze vierkante lapjes weer in driehoekjes. Eén van de lange puntjes van de driehoek wat oprekken en de lapjes in de richting van die punt oprollen.
De opgerolde lapjes tot boogjes vormen en op een natgemaakte bakplaat leggen. De boogjes laten rijzen bij een oventemperatuur van 50°C (laagste stand) mét een bakje water in de oven. Ze dan met losgeroerd ei bestrijken, bakje water er uit halen en de croissants in het midden van een hete oven (250°C) in 12 minuten gaar en goudbruin bakken.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats