|
|
|
Moorkoppen |
|
ingrediënten: |
|
|
soezendeeg
2 dl slagroom
50 gram suiker 100 gram chocolade, puur
100 gram boter
evt. 1/2 eetlepel rum |
|
bereiding: |
|
|
Maak de soezen zoals beschreven in het recept voor soezendeeg.
Knip in de zijkant van de soezen, als ze afgekoeld zijn, een kleine opening.
De slagroom samen met de suiker stijfkloppen en met een spuitzak met een sterpatroon de slagroom in de soezen spuiten.
Smelt de chocolade met eventueel de rum au-bain-marie (een pannetje hangend in een pan kokend water) en roer de boter er beetje bij beetje door.
Laat elke keer de boter goed smelten.
Neem de chocoladeglazuur van het vuur en laat deze afkoelen.
Doop de soezen even in de glazuur en laat ze koud opstijven.
Spuit er voor het serveren nog een toefje slagroom op.
[b:f62fcc1d1d]Soezendeeg[/b:f62fcc1d1d]
1 dl water
1 gram zout
50 gram boter
50 á 60 gram bloem
2 eieren
Het water met het zout en de boter aan de kook brengen.
Ineens alle bloem toevoegen en zo lang roeren tot een samenhangende gladde deegbal verkregen is, die van de wand van de pan loslaat.
De pan van het vuur afnemen en als de pan handwarm is, de losgeklopte eieren bij gedeelten door de massa roeren.
Een volgende gedeelte pas toevoegen, nadat door goed roeren een gelijkmatige massa verkregen is.
Wanneer het deeg bij stukken tegelijk van de lepel loopt, mag het niet verder met een ei verdund worden.
Hierna het deeg nog even blijven roeren.
Op een beboterde bakblik op enige afstand van elkaar 12 grote (voor bijv. moorkoppen) of 25 kleine bergjes (voor soesjes) deeg leggen.
Het bakblik in het midden van een hete oven van 220 graden plaatsen.
De soezen snel laten rijzen in 12 minuten; gedurende deze tijd de oven niet openen.
De ovenwarmte zonodig iets temperen , circa 200 graden, en de soezen gaar en goudgeel laten worden (totale baktijd 25 á 30 minuten).
De soezen zijn gaar wanneer ze heel licht aanvoelen.
De soezen op een taartrooster laten afkoelen. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|