|
|
Aardappels, appels en sjalotten schillen en in kleine stukken snijden. In pan zoveel water bij aardappel, appel en sjalot schenken dat geheel net onder staat, zout naar smaak toevoegen en aan de kook brengen. Mengsel afgedekt in 20 min. gaarkoken.
In droge koekenpan bacon op zeer laag vuur bakken, eventueel bodem van springvorm (of iets dergelijks) erop leggen, zodat bacon niet gaat krullen. Intussen vel van eendenborst met scherp mes in ruitpatroon inkruisen. Eendenborst met gember, zout en peper naar smaak bestrooien. In koekenpan op hoog vuur filets op velkant 5 min. bakken, vlees keren en nog 1-2 min. bakken. Filets uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakt laten rusten.
Vrijgekomen vet van eendenborst grotendeels afgieten. Gevogeltefond in koekenpan schenken, cranberry's toevoegen en aanbaksels losroeren. Fond op hoog vuur in 5 min. laten inkoken tot saus.
Aardappelmengsel afgieten, boter en crème fraîche erdoor scheppen en geheel tot romige puree mixen met handmixer of met stamper stampen.
In magnetron appelstroop 20 sec. verwarmen, zodat stroop vloeibaar wordt. Eendenborst halveren.
Hete bliksem over vier borden verdelen en saus in kuiltje schenken. Plakken bacon erin steken. Eendenborst naast hete bliksem leggen en appelstroop in streepje ernaast druppelen. |