|
|
|
Tulband met marsepein en gember |
|
ingrediënten: |
|
|
1 groot ei
75 gram boter
1 1/2 dl versgeperst sinaasappelsap
1 theelepel instantgist
375 gram tarwebloem
1/2 theelepel zout
50 gram kristalsuiker
Voor de vulling:
50 gram verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt
100 gram sultana`s
250 gram marsepein, grof geraspt
4 eetlepels Cointreau of anderesinaasappellikeur
citroenrasp en sap van 1/2 citroen
Voor de afwerking:
poedersuiker om te bestuiven |
|
bereiding: |
|
|
Klop ei, boter en sinaasappelsap met een vork los in een kom. Doe alle ingrediënten voor het deeg in het bakblik van de broodmachine, houd de volgorde en de werkwijze aan zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
Zet het bakblik in de broodbakmachine en stel het apparaat in op het deegprogramma. Druk op start. Vet de bodem en randen van een tulbandvorm van 1 1/2 liter goed in en bestuif deze met bloem.
Leg het deeg als het klaar is op een met bloem bestoven werkvlak en duw er met de plate hand wat lucht uit. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35x25 cm. Strooi er gember, sultana`s en geraspte marsepein over. Houd 1 cm langs de rand vrij. Besprenkel het deeg met sinaasappellikeur en citroenrasp- en sap.
Rol het deeg vanaf de lange kant losjes op. Leg de rol met de vouwnaad naar boven losjes in de vorm en duw de uiteinden stevig tegen elkaar.
Dek het deeg losjes af met ingevette huishoudfolie en laat het op een warme plaats 1-1 1/4 uur rijzen tot net boven de rand van de tulbandvorm. (Het deeg zal langzaam rijzen omdat het veel boter en suiker bevat.) Verwarm de oven voor tot 200 °C/heteluchtoven 180 °C/gasstand 4.
Bak de tulband in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem 10 minuten in de vorm rusten en haal de bovenste rand voorzichtig los met een mes. Stort de tulband op een taartrooster en laat hem afkoelen. (Als het deeg ongelijkmatig is gerezen moet de bovenkant er deels worden afgesneden voordat hij wordt gestort.) Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|