laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gevulde Kalkoen
  ingrediënten:
    1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg
zout, 1/2 % van het gewicht van de kalkoen
ongeveer 3/4 kg tamme kastanjes of
1 1/2 kg Bellefleuren of Jonathans
1 theelepel salieblaadje
300-750 gr boter
suiker
  bereiding:
    De kalkoen wassen en zouten. De kastanjes inkruisen, 10 min. koken in ruim water, afgieten en pellen of de appelen schillen, in vieren snijden en van de klokhuizen ontdoen. De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de kastanjes of de appelen en desgewenst de kleinge- sneden salieblaadjes, daarna dichtbinden. De kalkoen in de boter onder regelmatig bedruipen goudbruin en gaar braden in een warme oven bij 150 C - 175 C; zonodig tijdens de braadtijd de kalkoen bedekken met aluminiumfolie of vuurvast kommetje water onder in de oven plaatsen tegen het uitdrogen.
Braadtijden: 2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur; ca. 10 kg: ca 4 1/2 uur. De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat. Bij de jus zoveel water schenken en roerend aan de kook laten komen, dat bijna al het bezinksel oplost.
De kastanjes of de appelen uit de kalkoen nemen en deze laatste voorsnijden.De kalkoen in meerdere stukken verdelen en het borstvlees in plakken snijden. De kastanjes of de appelen, die op smaak afgemaakt zijn met suiker, om de kalkoen heen leggen. De kalkoen voorsnijden: hiervoor de poten er af snijden, deze desgewenst in twee├źn delen, de vleugels eraf nemen met een stukje borst eraan laten; het borstvlees in twee stukken eraf nemen. De stukken kalkoen op een voorverwarmde schaal leggen, iets jus er over schenken.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats