laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kerstbrood
  ingrediënten:
    500 gram bloem
30 gram gist
1 tot 2 dl lauwe melk
200 gram gesmolten boter
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram rozijnen
200 gram krenten
100 gram gesneden sukade
geraspte schil van ½ citroen
1/2 theelepel kardemompoeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
100 gram gemalen amandelen
10 gram zout
gezeefde poedersuiker
  bereiding:
    Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel.
Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats