laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Traditionele kalkoen
  ingrediënten:
    1 jonge kalkoen
3 sneetjes witbrood
300 gr worstenvulling
2 uien
5 dl water
50 gr boter
1 blaadje laurier
1 thl citroensap
1 thl gedroogde salie
6 peperkorrels
versgemalen witte peper
versgemalen nootmuskaat
peterselie
50 gr boter
2 thl maizena
zout
  bereiding:
    Breng water met zout aan de kook. Doe er het kalkoenhalsje, het maagje en het hartje in. Doe een gepelde ui, een takje peterselie, het laurierblad en de peperkorrels in de pan. Breng alles weer aan de kook en laat het een uur koken. Zeef de bouillon en houd het warm. Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met peper en zout. Hak een ui fijn en fruit ze glazig. Snij blokjes van het geroosterde brood. Doe dit met het gehakt, de ui en de peterselie in een kom. Maak het af met peper, zout, nootmuskaat en salie. Vul de kalkoen met het vulsel en naai het gat met dicht. Stop de kalkoen met de borst omhoog in een ingevette pan. Giet gesmolten boter over de kalkoen. Leg folie over de pan en zet het geheel 2,5 uur in de oven op 180 graden. Haal na 1,5 uur het folie weg en giet er veel jus over. Pluk het vlees van de hals en hak dit fijn met de maag en het hartje. Neem de pan uit de oven en zet deze op het vuur. Neem de kalkoen uit de pan en leg hem op een voorverwarmde schaal. Meng de rest van de bouillon door de jus. Schenk wat aangemaakte maizena door de jus. Laat het eventjes al roerend koken en doe er vervolgens het gehakte vlees van het halsje, het maagje en het hartje bij. Breng op smaak met citroensap, peper, zout en salie. Laat de saus nog even door koken. Serveer de saus apart.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats