laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tong met groentetoetje en romesco
  ingrediënten:
    - 12 hondstongrolletjes (diepvries)
- 3 dikke aardappelen
- 1 courgette
- 2 dl visfond (bokaal)
- 1 dl witte wijn
- 1 eetl. boter + 50 g koude boter in blokjes
- 2 eetl. fijngesnipperd bieslook of peterselie
- peper en zout

Voor de romesco:
- 1 sneetje brood (wit of bruin)
- 1 rode paprika
- 1 grote tomaat
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetl. wijnazijn
- 4 eetl. olijfolie
- Provençaalse kruidenmix
  bereiding:
    Verwijder de witte zaadlijsten en de pitjes uit de paprika. Snij het vruchtvlees in blokjes.
Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze eerst 10 sec. in heet water onderdompelt) en verwijder de pitjes.
Snij de courgette in flinterdunne schijfjes (vooraf schillen hoeftniet).
Hak de look fijn.


Maak de romesco 1 à 2 u vooraf (5 min.)
Verhit 1 eetl. olijfolie en bak de boterham. Haal uit de pan en voeg de paprikablokjes, de tomaten, de look en de wijnazijn toe. Kruid met enkele draaien van de molen Provençaalse kruidenmix. Mix tot een gladde massa en roer er beetje bij beetje 3 eetl. olijfolie onder.

Op het moment zelf :
Schil de aardappelen en snij in flinterdunne schijfjes. Maak aardappel-courgettetorentjes (4 à 5 cm hoog) met afwisselend een schijfje courgette en aardappel. Boter een ovenschotel in met 1 eetl. boter en schik er de torentjes in. Schep wat van de romesco op het bovenste schijfje. Schuif gedurende 20 à 25 min. in een voorverwarmde oven (200°C).
Schik de diepgevroren tongrolletjes in een ovenschotel en giet er 2 dl visfond en 1 dl witte wijn bij. Dek af en schuif in de oven bij de torentjes gedurende 20 min.
Giet het kookvocht uit de ovenschotel van de tongrolletjes in een steelpannetje, laat 2 min. inkoken en roer er 50 g koude boter in stukjes door. Kruid naar smaak met peper en zout.

Schik in het midden van elk bord een groentetorentje met een 3-tal tongrolletjes rond. Lepel er de saus rond en strooi er wat fijngesnipperd bieslook of peterselie over.


info:
Romescosaus is een traditionele bereiding uit de streek van Tarragona (ten zuiden van Barcelona). Het is een korrelige saus met piment, knoflook en noten (amandelen, pijnboompitten, hazelnoten, enz.) en gefrituurd brood. De saus wordt gebruikt bij koude en warme visschotels.
De Provençaalse mix is een fijne mengeling van rozemarijn, marjolein, zwarte en groene peper, look, roze besjes en zout.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats