laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tulband met marsepein en gember
  ingrediënten:
    1 groot ei
75 gram boter
1 1/2 dl versgeperst sinaasappelsap
1 theelepel instantgist
375 gram tarwebloem
1/2 theelepel zout
50 gram kristalsuiker

Voor de vulling
50 gram verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt
100 gram sultana`s
250 gram marsepein, grof geraspt
4 eetlepels Cointreau of andere sinaasappellikeur
citroenrasp en sap van 1/2 citroen

Voor de afwerking
poedersuiker om te bestuiven
  bereiding:
    Klop ei, boter en sinaasappelsap met een vork los in een kom. Doe alle ingrediënten voor het deeg in het bakblik van de broodmachine, houd de volgorde en de werkwijze aan zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
Zet het bakblik in de broodbakmachine en stel het apparaat in op het deegprogramma. Druk op start. Vet de bodem en randen van een tulbandvorm van 1 1/2 liter goed in en bestuif deze met bloem.
Leg het deeg als het klaar is op een met bloem bestoven werkvlak en duw er met de plate hand wat lucht uit. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35x25 cm. Strooi er gember, sultana`s en geraspte marsepein over. Houd 1 cm langs de rand vrij. Besprenkel het deeg met sinaasappellikeur en citroenrasp- en sap.
Rol het deeg vanaf de lange kant losjes op. Leg de rol met de vouwnaad naar boven losjes in de vorm en duw de uiteinden stevig tegen elkaar.
Dek het deeg losjes af met ingevette huishoudfolie en laat het op een warme plaats 1-1 1/4 uur rijzen tot net boven de rand van de tulbandvorm. (Het deeg zal langzaam rijzen omdat het veel boter en suiker bevat.) Verwarm de oven voor tot 200 °C/heteluchtoven 180 °C/gasstand 4.
Bak de tulband in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem 10 minuten in de vorm rusten en haal de bovenste rand voorzichtig los met een mes. Stort de tulband op een taartrooster en laat hem afkoelen. (Als het deeg ongelijkmatig is gerezen moet de bovenkant er deels worden afgesneden voordat hij wordt gestort.) Bestuif de tulband voor het serveren met poedersuiker.


Voor de traditionele vorm van dit gebak heb je een ronde tulbandvorm nodig. Als je deze niet hebt, kun je een ringvorm met een inhoud van 1 1/2 liter gebruiken of gewoon een zelfgevormde deegring op een bakplaat leggen. Let er dan wel op dat de uiteinden goed tegen elkaar worden gedrukt. Leg de marsepein kort in de diepvries om op te stijven als de deegingrediënten in de machine worden gedaan: hij is daarna gemakkelijker te raspen.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats