Stoofvleeskarbonades op grootmoeders wijze |
|
ingrediënten: |
|
|
voor 4 personen:
1 kg stoofvlees
4 uien
reuzel of boter
peper en zout
muskaatnoot
bloem
een scheutje azijn
een laurierblad en een takje tijm
1 flesje geuze
1 snede peperkoek of brood
mosterd |
|
bereiding: |
|
|
Laat de reuzel of de boter in een kookpot smelten.
Bak het stoofvlees mooi bruin en leg het vervolgens op een bord.
Doe nog wat reuzel of boter in diezelfde pot en laat de in stukken gesneden uien mooi bruin kleuren.
Voeg vervolgens een eetlepel bloem toe en roer met een houten lepel alles goed dooreen.
Overgiet de gekleurde uien met de geuze.
Breng het geheel aan de kook en voeg het vlees terug toe terwijl u goed roert.
Voeg nu het laurierblaadje en het takje tijm toe.
Voeg er daarna nog een beetje peper, zout en wat nootmuskaat bij.
Laat gedurende anderhalf tot twee uur zachtjes gaar worden.
Smeer tot slot een snede peperkoek of brood in met mosterd, leg die in de pot en laat nog een kwartier op een zacht vuurtje sudderen.
Tip:
maak het stoofvlees een dag op voorhand klaar. Het zal nóg beter smaken. Plaats de pot met stoofvlees na de bereiding dus meteen in koud water. Zo koelt het vlees het snelst af. Bewaar het stoofvlees vervolgens in de koelkast (op een temperatuur van hoogstens 5°C).
Zeer lekker met appelmoes en gekookte aardappelen. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|