laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Een schitterende feesttafel
  bereiding:
    Ontdek hier een handvol tips om uw feesten gegarandeerd te doen slagen.

Een schitterende feesttafel

Uw feesttafel schittert niet alleen door de fijne gerechten die u serveert, maar ook door de tafel mooi te dekken (tafelkleed, servetten, kaarsen, enz.) Als decoratie kan u ook gebruik maken van kerstrozen, dennenappels, een paar dennentakjes of kleine sinaasappels doorprikt met kruidnagel.

Alles op zijn tijd

Een feestmaaltijd vraagt wat voorbereiding. We geven u graag enkele nuttige tips voor een goede planning.

Wat u op voorhand kan doen

- Kies uw menu in functie van het aantal mensen dat u uitnodigt. Hou rekening met de bereidingswijze van de verschillende gangen (let er bijvoorbeeld op dat niet alles in de oven moet klaargemaakt worden). Stel een lijst op van alles wat u op voorhand kan doen.

- Zorg dat u al uw ingrediënten in huis hebt: diepvriesproducten, kruidenierswaren, tafeldecoratie, enz.

- Denk aan aangepaste wijnen voor uw gerechten. En bij een feestmaaltijd hoort uiteraard ook een aperitief... Koop uw wijn op voorhand zodat hij een beetje kan 'rusten'.De dag voordien

- Koop al uw verse producten.

- Indien u dat wenst, kan u uw tafel al dekken.

- Maak de paté, mousse, bavarois, enz. op voorhand klaar, evenals de basis voor sauzen en soepen.

De dag zelf

- Bereid uw gerechten en zorg voor de afwerking en het garnituur.

Aandachtspunten

- Zorg ervoor dat u de op voorhand bereide gerechten snel afkoelt en koel bewaart, bij voorkeur in de koelkast.

- Als u de basis voor uw soep op voorhand klaarmaakt, moet u zorgen dat er lucht onder de kom kan circuleren (bijvoorbeeld door een lepel met de bolle kant naar boven onder de kom te leggen).

- De 'final touch' van uw gerechten (room, kaas, boter) voegt u pas op het laatste moment toe. Ook het garnituur verzorgt u best op het moment zelf.

- Eens u room heeft toegevoegd aan uw soep, mag u ze niet meer laten koken (verwarmen op een zacht vuur).

De volgorde van uw menu

Serveer de verschillende gangen van uw feestmenu in deze volgorde:

Aperitief en hapjes
Koud voorgerecht
Soep
Warm voorgerecht
Hoofdgerecht
Kaas
Dessert
Koffie en zoetigheden

Een harmonieus menu

Let niet alleen op de juiste volgorde van de gangen, maar probeer ook voldoende variatie in uw menu te brengen: smaak, kleur, ingrediënten, bereidingswijze, enz. Kies bijvoorbeeld kroketten voor uw hoofdgerecht wanneer u het voorgerecht opdient met verse pasta of rijst. Of voorzie een garnituur van fruit voor uw hoofdgerecht wanneer u groenten gekozen hebt voor het voorgerecht.

Vergeet ook uw kleine lekkerbekken niet! Serveer een cocktail die makkelijk met en zonder alcohol te bereiden is of voorzie een aangepast garnituur zoals appelmoes of frietjes.

Bestek op de juiste plaats

Dit is de juiste volgorde voor uw bestek (van links naar rechts): kleine vork, visvork, grote vork, bord, groot mes, vismes, lepel, klein mes. Het kleine bestek is voor het voorgerecht, het grote bestek voor het hoofdgerecht. Dessertbestek legt u boven het bord.

Waar zet u de glazen?

Voor de juiste volgorde van de glazen, plaatst u van rechts naar links eerst het wittewijnglas, vervolgens het rodewijnglas en als laatste het waterglas. Zet de glazen op een schuine lijn naar achter toe zodat men gemakkelijk bij elk glas kan.

Nog enkele handige tips

* Voorzie voor het aperitief 5 verschillende hapjes per persoon, alle soorten door elkaar (toastjes, warme hapjes, aperitieflepels, enz.) .

* Ruiken uw vingers naar look, dan kan u die geur verwijderen door uw vingers onder stromend water voorzichtig af te schrapen met het mes waarmee u de knoflook gesneden hebt. En om de lookteentjes gemakkelijk te pellen, legt u ze in warm water dat u even laat koken (in de microgolfoven of op het vuur). Haal de teentjes uit het water en ze zijn zo gepeld.

* Teveel zout in de soep? Voeg een hele geschilde aardappel toe en breng aan de kook. Haal de aardappel uit de soep, leng aan met een beetje vocht (bouillon, fond, melk, enz.) en uw soep is 'gered'.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats