laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tips voor gezellige feestdagen
  bereiding:
    De acht stappen van voorbereiding

Stap 1: Brainstorm
Bedenk ruimschoots van tevoren wat u wilt eten. Niet alleen voor het diner, óók voor de lunch en het ontbijt

Stap 2: Overleg
Verzorgt u het kerstdiner met meerdere personen? Maak dan een goede taakverdeling. Wie doet het voorgerecht? Wie verzorgt de aankleding? Maak duidelijke afspraken.

Stap 3: Boodschappenlijstjes
Maak drie verschillende boodschappenlijstjes!
Lijst 1: producten die u op tijd moet bestellen bij uw slager (vlees, vis, gevogelte).
Lijst 2: producten die u ruimschoots van tevoren kunt kopen (drank, diepvries en conserven).
Lijst 3: last-minute producten die u vers moet kopen (vlees, vis, bloemen en vleeswaren).

Stap 4: Ruimte in de koelkast
Zorg voor een zo leeg mogelijke koelkast, u hebt alle ruimte nodig. Gebruik eventueel koelboxen om extra koelruimte te creëren. Flessen wijn, frisdrank en bier kunt u in de schuur of buiten goed koel houden. Zeker als u ze de dag voor kerst voorkoelt in de koelkast.

Stap 5: Voorwerk
Doe zoveel mogelijk voorwerk. Bereid wat al bereid kan worden. Leg alles gesneden en wel klaar voordat u daadwerkelijk gaat koken. Zet de ingrediënten alvast per gang bij elkaar.

Stap 6: Warm houden
Timing is alles. Sommige gerechten kunt u makkelijker warm houden dan andere. Richtlijnen: Au bain marie is een prima manier om gerechten warm te houden. Plaats een pan in een andere pan met heet water. Het gerecht wordt zo niet warmer dan 80 à 90 graden. U kunt gerechten ook warm houden in een oven op 40 tot 50 graden. Hebt u de oven en alle pitten nodig om te koken? Soepen (en sauzen) blijven zeker één uur warm in een goede thermoskan. Vlees houdt u een kwartier warm in aluminiumfolie.

Stap 7: Volgorde
U kunt een koud gerecht dat u al even van tevoren maakt, afwisselen met een warm gerecht. Zo hebt u twee gangen de tijd om één warm gerecht te bereiden.

Stap 8: Geniet!
Zorg ervoor dat u ondanks alle drukte ook zelf geniet. Wees niet te trots om hulp in te roepen en laat de kinderen een handje helpen. Het is ook úw kerstdiner!
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats