laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Witloofsoep met kaas en gerookte zalm
  ingrediënten:
    600 g witloof
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bouillonblokje met verse kruiden
120 g gerookte zalm
100 g Manchego (halfoude schapenkaas) of
een andere pittige, harde kaassoort(bijv. Comté, Beaufort of Cantal)
het sap van 1 citroen
1 klontje rietsuiker
1 dl room
2 dl melk
2 eetl. olijfolie
1 koffiel. dille
1 koffiel. tijm
1 laurierblad
1/2 potje vers bieslook
peper en zout
  bereiding:
    Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
Snipper het bieslook fijn.
Verwijder het onderste, bittere deel van de witloofstronken en snij het witloof in stukken die u met citroensap besprenkelt.
Snij de gerookte zalm in reepjes.
Rasp de kaas zo fijn mogelijk.

Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 2 eetl. olijfolie. Voeg de stukken witloof toe samen met het laurierblad, 1 koffiel. tijm, het klontje rietsuiker, 1 koffiel. dille, het bouillonblokje en 4 dl water. Dek af en laat 10 min. sudderen.

Voeg de fijngeraspte kaas toe en meng goed.

Verwijder het laurierblad en mix de soep fijn. Voeg 2 dl melk toe (of iets meer, volgens smaak) en warm indien nodig nog even zacht op (de soep mag niet meer koken). Kruid met peper en zout.

Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met het fijngesnipperde bieslook, voeg een scheutje room toe en leg enkele reepjes gerookte zalm in de hete soep.

Kruidige witloofsoep met een feestelijk tintje dankzij de gerookte zalm. U kan de zalm ook vervangen door gedroogd bergvlees (gerookte ham).
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats