Tompoes van kwartelfilet en witloof met mosterdsau |
|
ingrediënten: |
|
|
1 kg kwartelfilets (diepvries)
2 plakjes bladerdeeg
± 700 g witloof
4 eetl. boter
1,5 dl room
1 ei
1 dl kippenbouillon(1/2 blokje opgelost in 1 dl heet water)
1 eetl. mosterd
1 borrelglas cognac
nootmuskaat
peper en zout |
|
bereiding: |
|
|
mag enkele uren vooraf
Leg de diepgevroren plakjes bladerdeeg op een ovenplaat. Snij ze middendoor (u bekomt ongeveer vierkantjes) als ze al wat ontdooid zijn en schik ze los van elkaar. Dek af met folie en zet koel weg.
Hou 2 witloofstronken apart. Verhit 1 eetl. boter in een pan en bak de andere witloofstronken goudbruin. Laat afgedekt op een matig vuur gaar worden (± 20 min.) en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Haal het witloof uit de pan en schik het op een vuurvaste dienschotel. Dek af en zet koel weg.
Snij de 2 overige witloofstronken fijn. Doe opnieuw 1 eetl. boter in de pan en stoof er de witloofsnippers afgedekt gaar in (10 à 15 min.). Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Zet koel weg.
Laat de kwartelfilets volledig ontdooien en dep ze goed droog.
op het moment zelf
Klop een ei los en strijk de bladerdeegvierkantjes in. Schuif onafgedekt in de voorverwarmde oven (190 °C) en laat bakken tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn (+- 15 min.). Laat de afgedekte schotel met witloofstronken gedurende 10 min. mee verwarmen in de oven.
Verwarm op een zacht vuur de gestoofde witloofsnippers en werk af met 1 flink mespunt mosterd en 2 eetl. room.
Verhit intussen 2 eetl. boter in een braadpan en bak de kwartelfilets in 2 min. goudbruin aan beide kanten. Dek af en laat nog +- 3 min. (afhankelijk van de dikte) gaar worden op een zachter vuur. Kruid met peper en zout. Haal de kwartelfilets uit de pan en hou ze warm.
Doe de kippenbouillon, de cognac en de rest van de room in de pan. Voeg de rest van de mosterd toe en kruid met peper en zout. Laat inkoken tot een lichtgebonden saus.
Snij elke 'tompoes' van bladerdeeg door als een sandwich. Schep op de bodem telkens een beetje witloofsnippers en schik er enkele kwartelfilets op. Dek af met het goudbruine 'deksel'.
Schik op een bord en versier met de gestoofde witloofstronken en enkele 'vlekjes' saus. Geef er amandelbolletjes (diepvries) of verse pasta bij en serveer de rest van de kwartelfilets apart. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|