laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Elzasser perenbrood
  ingrediënten:
    vulling: 190 g gedroogde peren
130 g krenten
90 g gedroogde vijgen
80 g ontpitte gedroogde pruimen
1 1/2 dl hete thee
80 ml kirsch
60 ml honing
geraspte schil van 1 citroen

deeg:
7 g droge gist
2 1/2 dl warm water
500 g tarwebloem
1 ei
2 theelepels gemalen kaneel
1 theelepel versgemalen venkelzaad
1 theelepel zout
70 g amandelen
60 g hazelnoten
50 g walnoten

glazuur:
1 eidooier
  bereiding:
    De vulling een dag van tevoren maken. Snijd de vruchten in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een schaal. Laat dit 12 uur weken, schep af en toe om. De volgende dag: los de gist op in het water en maak met 1/3 van het meel een deeg. Kneed 5 minuten. Doe het ei, de specerijen en het zout erbij en kneed gaandeweg het grootste deel van het meel erdoor. Het deeg moet soepel, maar niet plakkerig zijn. Laat een uur rijzen. Laat ondertussen de vulling uitlekken: stevig aanduwen in de zeef! Sap bewaren. Duw het deeg plat. Kneed het fruit en de noten erdoor, met eventueel wat extra bloem. Het kan er echt allemaal in. Kneed tot het deeg samenhangend is. Verdeel het deeg in twee stukken en vorm er lang-werpige broden van. Dek af en laat een uur rijzen. Maak het glazuur door het eigeel los te roeren met wat van het weekvocht van het fruit, smeer de broden ermee in. Bak de broden af in 45 minuten op 190° C.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats