laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Groentenstoofpot met linzen en kalfsschenkel
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

1/4 van een grote knolselder
3 dikke preien
2 stengels witte selder
3 dikke wordelen
1 dikke venkelknol
2 courgettes
1 zoete aardappel middelmaat
4 gele rapen middelmaat
2 uien
teentjes look naar smaak
1 rood spaans pepertje
4 à 5 grote aardappelen
1 blik tomatenstukjes
225 gr groene linzen Dupuy
groentebouillon in tablet of poeder
provencaalse kruiden
laurier
zwarte peper
olijfolie

Voor de liefhebbers: een goeie scheut Pinot de Charentes
  bereiding:
    1 schijf kalfsschenkel (dat zal voor sommige mensen wellicht te weinig zijn, maar wij zijn geen grote vleeseters - 1 flink stuk is net voldoende om de stoofpot een goede smaak te geven plus een klein stukje vlees voor elk). Maar je kunt dus gerust ook meer schenkel gebruiken.

Kalfsschenkel aan weerszijden mooi bruin bakken in de pan. Dan overbrengen in een potje dat net past of in de hogedrukpan. Het aanbaksel losmaken met 1 dl water en over de schenkel gieten. 10 min. in de drukpan of 20 min in de pot met deksel voorkoken. (Als je de schenkel samen met de groenten kookt zijn deze plat en smaakloos tegen dat het vlees gaar is).

Alle groenten, op grove stukken, schijven of partjes snijden. Goed aanstoven in olijfolie. Vervolgens de schenkel toevoegen. Trek hem reeds op voorhand in stukken en verstop ze samen met het merg onder de groenten, ze mogen niet bovenuit komen. Dan bouillonpoeder erbij, de kruiden, look, peper, laurier. Het spaans pepertje doormidden snijden, alle zaadjes eruit, dan heel fijn snijden en toevoegen.

Vervolgens de linzen erover strooien, ze vullen de gaatjes op. Ten slotte het blik tomatenstukjes erover en indien gewenst, de Pinot de C harentes. Indien nodig net zoveel vocht bijvoegen tot alles net bedekt is (niet teveel). Aan de kook brengen en af en toe met de houten lepel eens over de bodem gaan zodat de linzen niet aankoeken. Eens aan de kook het deksel erop en op het kleinste vuurtje zetten, het moet nog net pruttelen. Dit voor 40 min.

Om de 15 min. met de houten lepel over de bodem gaan en kijken of er genoeg vocht is. Indien de pot maar half of 3/4 gevuld is, uit boterhampapier een circel snijden die iets groter is dan de pot. Dit papier op de groenten leggen en lichtjes aandrukken en terug het deksel erop, zo blijft al het vocht en de smaak in de pot.

Tenslotte indien nodig het resterende vocht binden met een beetje aardappelzetmeel (zeker niet met maizena of bloem!) Dit maakt het geheel extra smeuig.
Dit is een zeer gezond gerecht door de linzen en de vele groenten.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats