laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Haadtlanperquiche
  ingrediënten:
    voor zes personen :

400 gr korstdeeg
4 mooie preien
150 gr halfgezouten buikspek
60 gr margarine
l eetlepel bloem
l glas witte wijn
100 gr gruyèrekaas
3 eieren
2 dl slagroom
zout en peper
  bereiding:
    1. Bereid het deeg. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dikte en snijd er met behulp van een uitsteekvormpje of waterglas rondjes uit om 8 taartvormpjes mee te bekleden, die u vooraf hebt besmeerd met 20 gr margarine. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
2. Maak de preien schoon : snijd de worteltjes en 1/3 van de groene bladeren eraf, snijd ze kruisgewijs in, was ze goed uit en snijd ze in plakjes.
3. Breng een pan met water en wat zout aan de kook, blan-cheer de prei er 5 minuten in, laat ze goed uitlekken en spoel ze vervolgens onder de koude kraan.
4. Doe het spek eveneens in een pan, maar nu met koud water. Breng aan de kook, en laat 5 minuten doorkoken. Neem het spek uit de pan, laat het goed uitlekken en snijd in dobbelsteentjes.
5. Smelt de rest van de margarine in een pan, fruit de prei er enkele minuten in en strooi er dan de bloem over. Roer goed dooreen, zonder dat het mengsel bruin kleurt. Giet de wijn erbij en laat op een laag vuur voortsudde-ren, totdat de wijn volledig verdampt is,
6. Bak intussen de dobbelsteent jes spek uit in een pan, zonder verdere vetstof.
7. Verdeel het preimengsel over de taartvormpjes en bedek ze met de dobbelsteentjes spek en kaas.
8. Klop nu de eieren op in een kom, samen met de slagroom, en breng op smaak met peper en zout. Giet dit mengsel voorzichtig en de taartvormpjes en bak ze in 20 è 25 minuten gaar in een hete oven ( 220 °C ).

Wijnsuggestie : Zwitserse Fendant.


Simpel Korstdeeg

500 gram bloem
10 gram zout
250 gram koude boter
2 1/2 deciliter koud water

Bereiding:
Meng zout en bloem. Snijd de boter met twee messen in de bloem tot kleine stukjes ter grootte van een erwt. Doe het water erbij. Even met een vork mengen. Stort de inhoud van de kom op het aanrecht en vorm met bebloemde handen zonder te kneden een bal van het deeg. De boterstukjes moeten zichtbaar blijven, ga niet door tot je één egale massa hebt. Bij korstdeeg is het belangrijk dat je snel werkt, het deeg mag niet warm worden door het kneden.
Pak het deeg in in folie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht, vouw het in drieën en rol weer, herhaal dit eventueel nog een keer.
Rol nu uit tot een lap van ½ centimeter dikte en maak de pastei.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats