laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Dobostaart
  ingrediënten:
    8 eieren, gesplitst
250 g witte basterdsuiker
185 g bloem

Vulling:
345 g basterdsuiker
1,25 dl water
5 eierdooiers
'/4 kop cacaopoeder
100 g pure chocolade,
gesmolten 250 g ongezouten boter

Toffee:
250 g basterdsuiker
1,25 dl water
125 g geroosterde, geschaafde amandelen
  bereiding:
    1. Oven voorverwarmen opl80°C. 6Bakplaten bedekken met bakpapier. Op elk vel papier een cirkel van 0 23 cm tekenen. Eierdooiers en de helft van de suiker met een elektrische mixer 2 min. kloppen, tot het mengsel dik en bleek is. De eiwitten stijf kloppen. Geleidelijk de rest van de suiker toevoegen. Kloppen tot het mengsel dik en glanzend is en de suiker is opgelost.
2. Zeef bloem over de geklopte eierdooiers.
Schep bloem er voorzichtig door met een metalen lepel. Schep er steeds eenderde deel van de eiwitten door tot alles is vermengd.
3. Mengsel gelijkmatig verdelen over de cirkels op de bakplaten en 6-9 min. bakken, tot ze licht goudbruin zijn en de bovenkant van de cake terugveert als u er licht op drukt. Op roosters laten afkoelen. Daarna randen van de cakes bijsnijden.

4. Voor de vulling:
suiker en water door elkaar roeren tot de suiker is opgelost. Aan de kook brengen, vuur lager zetten en 10-15 min. zachtjes laten koken tot de stroop zachte bolletjes gaat vormen. Klop eierdooiers met een elektrische mixer. De hete stroop in een dun straaltje op de eierdooiers gieten, steeds kloppen. Daarmee doorgaan tot het mengsel koud en dik is. Cacao toevoegen en kloppen tot het mengsel glad is. Gesmolten chocolade erdoor kloppen tot alles goed is gemengd. Boter licht en romig kloppen. Eimengsel beetje bij beetje door de boter roeren.

5. Voor de toffee:
suiker en water in een pan met dikke bodem op laag vuur door elkaar roeren tot suiker is opgelost. 5-10 Min. koken zonder te roeren, tot het mengsel goudbruin wordt. Op een van de cakecirkels gieten. Snel gelijkmatig verdelen. Met een heel, met olie ingevet mes in 12 even grote punten snijden terwijl het tcffeemengsel nog zacht is.

6. Samenstelten:
overige cakecirkels hesmeren met vulling. Houd voldoende vulling achter om de zijkanten mee te kunnen bestrijken. Cakes op elkaar leggen. Bedekken met toffeelaag. Zijkanten insmeren met vulling en beplakken met geschaafde amandelen, in punten serveren.

ITIP
Dit dessert kunt u het beste een dag of twee laten staan voordat u het serveert. De smaak trekt dan goed in de taart



Voorbereidingstijd: 55-60 minuten
Baktijd: 40 minuten
Voor 12 personen
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats