laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 pistolets
  ingrediënten:
    Voor ca. 20 pistolets

650 gr speciale bloem voor pistolets
l kleine dessertlepel fleur de sel
1 theelepel suker
l pakje korrelgist (11 gr of bakkersgist maar dan hoeve'elheid zeker verdubbelen)
l eetlepel melkerijboter (of margarine)
400 ml lauw water (altijd onder de 40° blijven)
Bloem om kneedvlak te bestuiven
  bereiding:
    1)Bloem in wijde kom zeven. Fleur de sel en suiker er onder doen. Daarover de gist strooien.
In een fijn straaltje het verwarmde water er systhematisch bij voegen, terwijl je het geheel met de hand of met de kneedhaken van de mixer bewerkt. Je doet dit zoloang tot he! t deeg gemakkelijk loskomt van de kom.
2)Bol nu het deeg op. Op de werktafel nog zo'n 15 minuten goed met de handen bewerken. Het deel mag absoluut niet meer kleven en moet veerkrachtig zijn.Indien het kleverig aanvoelt in deze laatste fase steeds een ietsje bloem bijvoegen.
3) Maak een deegbal en leg deze in een met bloem bestoven kom.Theedoek erover en op een warme plaats (minstens 25°C) zo'n 45 minuten laten rijzen, tot he deegbal 2x de oorspronkelijke omvang verkrijgt.
4)Ondertussen bakplaat beleggen met bakpapier of alu-folie. Lichtjes invetten met boter.
5) Na eerste rijstijd het deeeg opknieuw op het werkvlak kneden. Omvormen tot een grote "saucisson" en er steeds brokken van 50 gr afrekken of snijden met scherp mes. Ik rol elke brok nog zo'n 20 keer in de handpalmen. De deegbolletjes op 5 cm afstand op het ingevette bakplat leggen, theedoek erover en voor de tweede rijsstijd zo'n 30 minuten voorzien,( omvang moet verdubbe! len).
6) 10 minuten na begin van tweede rijstijd, beginnen met voor verwarming oven. Ik heb een heteluchtoven en schakel in op 180°. Op het einde van de tweede rijstijd en voraleer ze in de oven gaan snij ik de broodjes met een zeer scherp en WARM mes in het midden in (zo ongveer een klein cm- gaat soms moeilijk hoor, want het deeg kleeft vlug dicht). Grote vuurvast kom gevuld met kokend water op basisvak van oven zetten.(geeft een licht glazend korstje aan de broodjes)
7) Bakplaat in oven schuiven op tweede richel en temperatuur verminderen tot 160°. Baktijd 17 à 20 minuten.In het begin wel na 15 minuten even controleren.

Hoe wensen wij de korst?
- door de inkepingen verkrijg je meer korstvorming
-bovenkanten kunnen bestreken worden met water, melk, ei, zelfs met koffie.
- een goudgele korst: bovenkant bestrijken met losgekopt ei of mengsel van ei, snuifje suiker en versgezette koffie.
- matglanzende korst: na het bakken met wat water bestrijken
- mijn methode: 10 minuten voor de broodje! s uit de oven komen bestrjk ik ze met water,dit geeft een prettig kanpperig korstje
- zacht kort: bestrijk broodjes net voor ze uit de oven komt met wat gesmolten boter is.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats