laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tiramisu parfait
  ingrediënten:
    voor 14 tot 16 personen:

500 gram mascarpone
50 gram slagroom
3 eieren
200 gram fijne suiker
1 recept chocoladerollade (zie onder)
200 ml amarettolikeur
100 ml zeer sterke, zoete espresso
  bereiding:
    voor het serveren:

2 recepten koffiecrème anglaise (zie onder)

Schep met een lepel de mascarpone en de room door elkaar.

Klop de eieren tot de massa als een lint van de lepel loopt en even op het oppervlak blijft liggen.

Doe de suiker en ongeveer een eetlepel water in een pan met een dikke bodem, laat dit koken tot het een zachte bal vormt.

(U kunt de juiste dikte testen door een balletje siroop in ijswater te laten vallen — deze verliest zijn vorm als hij uit het water genomen wordt. Gebruikt u een suikerthermometer dan gebeurt dit bij een temperatuur van ca. 115 C.)

Voeg de siroop toe aan het eimengsel en blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld is.

Klop het mascarponemengsel erdoor tot het zachte pieken vormt.

Snijd de chocoladerollade in 4 rechthoeken die passen in een terrine (30 bij 11 bij 10 cm),bekleed met bakpapier.

Bevochtig de rechthoeken even met een mengsel van amaretto en espresso.

Doe het kaasmengsel in een spuitzak en spuit een laag (waarvoor u ongeveer een kwart van het totaal gebruikt) onder in de terrine, Leg hierop een met amaretto ingesmeerde rechthoek van de rollade en herhaal dit nog driemaal; eindig met een laag rollade. Doe hier folie overheen en vries het in.

Ten minste 5 minuten voor het serveren uit de diepvries halen. Stort het parfait en snijd het in dunne plakken. Leg een plak op een bord en schep hier de koffiecréme anglaise omheen.



[b:d5f7e897e1]chocoladerollade[/b:d5f7e897e1]

voor 16 personen:
7 eieren, gescheiden
200 gram fijne suiker
50 gram cacao

Verwarm de oven voor tot 200 C of gasstand 6. Houd een bakplaat met antiaanbaklaag van 40 bij 60 cm gereed.

Voor de chocoladerollade de eidooiers vermengen met 70 gram van de suiker en de cacao. Roer niet te lang.

Klop de eiwitten stijf en klop hier langzaam de rest van de suiker hij. Blijf kloppen tot het eiwit stijf is en glanst.

Schep de meringue voorzichtig door het eidooiermengsel tot het glad is Spreid dit uit op de bakplaat en zet deze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de meringue er dan uit en laat hem afkoelen. Leg er een doek over.



[b:d5f7e897e1]crème anglaise[/b:d5f7e897e1]

Crème Deze zoete basissaus wordt opgediend bij vele verschillende nagerechten, van de oeufs â Ja neige tot de broodpudding

voor ongeveer 10 personen:
6 eidooiers
120 gram fijne suiker
500 ml melk
1 vanillestokje (naar keuze)

Meng de eidooiers en de suiker in een kom door elkaar; breng de melk met het vanillestokje (gesplitst) in een pan aan de kook.

Schenk de hete melk bij de eidooiers in de kom, roer dit goed door tot het een luchtig geheel is en doe het dan terug in de melkpan.

Laat dit bij lage temperatuur en onder voortdurend roeren heel zachtjes koken tot het mengsel zo dik is dat het de achterkant van een lepel bedekt.

Neem de pan van de warmtebron en schenk de saus door een zeef in een kan, een kom of verschillende kommen. Laat dit afkoelen afgedekt met een stuk huishoudfolie,

[b:d5f7e897e1]Koffiecrème anglaise[/b:d5f7e897e1]

Voeg 20 gram instant koffiepoeder opgelost in wat water toe aan de basiscrème anglaise.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats