|
|
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem tot aan de bodem van de kom, kruimel hier de gist in. Voeg dan ongeveer 1 dl lauwe melk toe. Roer er voorzichtig in, zodat een beetje bloem en de melk met de gist een deegje vormen. Zet de kom met dit zetsel afgedekt met een bord in een bakje met heet water, op de radiator of bij de kachel en laat het ongeveer 15 minuten rijzen, totdat het tweemaal zoveel is geworden.
Meng dan de overige bloem, het losgeklopte ei, het zout en de rest van de melk door het zetsel. Voeg nog wat melk toe wanneer deze massa te droog mocht worden (de ene bloemsoort neemt meer vocht op dan de andere). Kneed nu dit deeg met twee handen tot een soepele bal, die van de handen loslaat.
Laat dit deeg met een vochtige doek afgedekt, in een kom een half uur op een lauwwarme plaats rijzen. Kneed er dan de krenten, rozijnen en de sukade door en doe het brood in de met boter ingesmeerde vorm. Laat het nog 45 minuten rijzen en bak het dan in een voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin bij 220 °C.
Ook kunt u er een smal, langwerpig brood van vormen, niet in een broodblik, maar in zijn model ,dat op een ingevet bakblik wordt gelegd. |