|
|
Giet de melk in een saus- of steelpan. Snijd vervolgens het vanillestokje in de lengte in. Schraap de kleine zwarte korreltjes los en doe ze met het stokje in de melk. Zet 4 kleine vuurvaste bakjes klaar. Verwarm tot slot de oven voor op 190ºC.
Verwarm de melk met daarin de vanille. Laat de melk zon 20 minuten trekken en houd daarbij de melk tegen de kook aan (pas op voor overkoken). Klop de hele eieren, de eidooiers en 2 eetlepels suiker los in een kom. Schep dan de overgebleven suiker in een pannetje met een dikke bodem. Verhit deze suiker op een niet te hete hittebron. De suiker moet een goudbruine caramelkleur krijgen en mag niet verbranden. Plaats de bodem van de pan, zodra de caramel de juiste kleur heeft, in een bakje met koud water om het verhittingsproces te stoppen. Te heet of te lang gebrande suiker heeft immers een bittere smaak. Verdeel vervolgens de caramel over de bakjes. Haal het vanillestokje uit de melk. Giet al roerend met een garde met kleine beetjes tegelijk de warme melk bij het eimengsel. Vul dan de bakjes met dit mengsel. Zet de bakjes hierna in een vuurvaste schaal die met heet water is gevuld. De bakjes moeten voor driekwart in het water staan. Plaats nu de schaal met bakjes in de oven. Na pakweg 20 minuten is de crème caramel klaar. Haal de bakjes uit de schaal en laat ze afkoelen. Keer tot slot de bakjes om op dessertborden. |